Wednesday, October 17, 2007

Mobil telefon vs Mp3 ?

Jag läste häromdagen att det säljs färre och färre mp3-spelare och att det beror på att folk köper fler och fler mobiler istället. En kompis till mig sa att orsaken till detta är det har redan sålts massor med mp3-spelare.
Och det är sant, men det är inte bar därför det säljs färre mp3-spelare, man har ju sålt massor med mobiler också!
En del av problemet hänger ihop med att en mp3-spelare har en funktion, medan mobilen har blivit multifunktionell eller hur man vill nu kalla det, och det här utgör en enorm skillnad.


Sharp’s W-ZERO3 PDA Phone.


Det finns många olika modeller och olika märke bland mp3-spelare, men funktionen, målet, är en och densamma. Tillverkarna fortsäter att göra ändringar som bara rör design, kapacitet och ljudformat, endast med avsikt att sälja mer och inget annat.


Samsung MP3 Player

Å andra sidan, idén bakom mobilen är inte bara att tömma våra fickor; det finns också en snabbväxande teknologisk utveckling och en säljstrategi som är mycket smart och aggressiv. ”Vi måste” ha en mobil inte bara för att prata, grundidén, utan också för allt annat, även för att fota (det finns mobiler med 5-6 Mp) och betala parkeringen. Det finns bland mobiler många modeller, eller olika varianter av en modell- och med detta menar jag att det finns modeller som liknar varandra mycket även om de kommer från olika tillverkare (mycket misstänksamt, eller hur?)

En mobil är en apparat som har nuförtiden blivit en bärbar PC, med kraftfulla processorer, färg skärmar, internet koppling och ljudsystem. Redan nu kan mobilen hantera viktiga applikationer som nerladdningar och lagring av bilder, dokument, musik, filmer, och du kan även dela allt detta med dina kompisar genom nätet, beroende på tjänsten din leverantör erbjuder. Det finns även Gps samt något som jag kallar för personlig Gps eller sökare (jag vet inte vad det heter) som tillåter dig se var dina kompisar befinner sig (är det inte bättre att fråga dem istället?)

Redan nu finns mobil TV ( ”smart phones” ); i några av dem kan du ladda ner tv program och videos från din dator, för att sedan titta i mobilen i fall du inte har en bra täckning för tv signalen i din mobil. I en nära framtid kommer du att kunna spela in (som med en VHS eller DVD) signalen som din mobil tar emot för att titta sedan när du vill, utan att behöva avbryta något när du är upptagen. Det är klart att det fortfarande finns mycket att utveckla, t ex bättra på täckningen och sänka priset på tjänsterna, vilket beror mycket på teleoperatorerna.



En gsm-radio-camera-dual sim-tvphone från Kina.


Nå väl, vi vet inte hur långt mobilen kommer att nå, men med tanken på allt som står här, en sak är säker: det kommer att säljas fler mobiler än mp3-spelare, och i framtiden kommer det att bli svårt att vara utan mobil, det kommer att bli ett behov.